IDFA: Arab attraction

Barbara Wally is een Oostenrijkse professor op leeftijd, gespecialiseerd in feministische kunst. Op de universiteit van Salzburg zit ze er warmpjes bij, aan de Donaudelta in Roemenië heeft ze een prachtig gelegen buitenhuisje.

Maar de eenzaamheid knaagt. Eerst verliest ze haar interesse in moderne kunst, in de film prachtig verbeeldt door een monstrueuze installatie in een galerie in New York. Dan wordt ze op reis door Jemen opeens verliefd op een twintig jaar jongere Jemeniet, een stricte moslim die haar tot zijn tweede vrouw neemt. Barbara Wally bekeert zich tot de islam, geeft haar baan op, verhuist naar Jemen en houdt zich strikt aan haar mans regels.

Op het eerste gezicht is de ommekeer totaal. Maar de film toont haarfijn aan dat Wally geen tweederangs vrouw wordt en haar zelfrespect behoudt. Haar angst voor de dood wordt ingebakerd door de rust van het islamitische geloof. Barbara heeft er geen moeite mee dat ze alleen gesluierd over straat mag. Ze hoopt zelfs de Jemenitische vrouw te kunnen emanciperen. Maar voor haar eenzaamheid biedt het ongewone huwelijk geen oplossing. Haar man Khadher woont de helft van de tijd bij zijn andere vrouw in een andere stad en verdoet naast werken veel tijd met qat eten bij zijn familie. Dat dat een pure mannenaangelegenheid is moge duidelijk zijn.

Mijn idfa-beoordeling: 6/7.