Karakter

Je had het boek, toen kwam de film, en nu was er het toneelstuk. Karakter, gebaseerd op het beroemde boek van Bordewijk werd opgevoerd in de Mary Dresselhuyszaal van het prachtige, spiksplinternieuwe De La Martheater in Amsterdam. We zaten eerste rij op het balkon, met uitstekend uitzicht, dicht op het toneel. De hagelnieuwe stoelen met hoge rug vond ik nogal verrot zitten, maar Strumse had nergens last van.

Karakter is het ijzersterke en aangrijpende verhaal van het buitenechtelijke kind Jacob Willem Katadreuffe dat uit alle macht probeert op te klimmen op de sociale ladder. In zijn strijd moet hij vooral de weerstand van zijn schimmige vader, deurwaarder Dreverhaven, overwinnen.

In het boek en de film overheerst het beklemmende gevoel van de voortdurende dreiging die van Dreverhaven uitgaat. Die dreiging kon Joost Prinsen op het toneel niet overbrengen. Zijn rol leek wat teruggeschroefd ten faveure van de ontwikkelingen op het advocatenkantoor. Daardoor is de toneelversie van Karakter vooral een humoristisch stuk geworden dat de botsing tussen Katadreuffe en Dreverhaven op de achtergrond plaatst.

Karakter - toneelversie

Desalniettemin zeer vermakelijk, maar helaas was vandaag de laatste opvoering…