Kracht, Nacht & Macht

Als ergens Tsjechov gespeeld wordt, kom ik graag kijken. Vorige week speelde ‘t Woud Ensemble drie korte komedies van Tsjechov, op locatie, tijdens het Karavaanfestival in Egmond aan Zee.

Kracht, Nacht & Macht vormen geen onderdeel van Tsjechovs bekende toneelrepetoire. Het zijn bewerkingen van enkele verhalen van Tsjechov. Anton Tsjechov begon zijn schrijverscarrière als auteur van korte, komische verhalen om in zijn levensonderhoud te voorzien. Deze eerste verhalen zijn vaak kort en eindigen met een komisch plot.

Poster van de voorstelling

Honderddertig jaar later blijken sommige verhalen de tand des tijds niet helemaal doorstaan te hebben. Het plot is flauw of voorspelbaar. Gelukkig deed dat weinig af aan de gedreven toneelprestaties van ‘t Woud Ensemble. Als locatie had ‘t Woud Ensemble gekozen voor de binnentuin van het karakteristieke zeemanshuis van de Prins Hendrik Stichting.

Het beste stuk, Kracht, werd opgevoerd op een heuvel in de achtertuin. Nacht herbergde een knap staaltje acrobatiek van acteur Olaf Malmberg. Het laatste stuk Macht eindigde nota bene vlak voordat de buien boven Egmond aan Zee zouden losbarsten. Wat een goed idee van ‘t Woud Ensemble om verhalen van Tsjechov te ensceneren! Volgend jaar weer?