Onder de herfstster – Knut Hamsun

Knut HamsunAls je naar Noorwegen reist, is de verleiding groot om een Noors boek te lezen. In mijn reiskoffer zat Onder de herfstster van Nobelprijswinnaar Knut Hamsun.

Onder de herfstster is een korte roman uit 1906 die handelt over een man van een jaar of 45 die van dorp naar dorp trekt en met karweitjes zijn brood probeert te verdienen. Zo legt hij een waterleiding aan bij de pastoor, maar is hij ook niet te beroerd om wekenlang bomen te vellen in de kille regen. Wanneer de hoofdpersoon verliefd wordt op de vrouw van de kapitein, gaat hij genadeloos zijn ondergang tegemoet.

In de inleiding van het boek beweert een of andere professor doctor Huppeldepup dat Onder de herfstster een “autobiografische” roman is. Dat wil zeggen dat de lotgevallen die de hoofdpersoon in het boek meemaakt, wel eens in het echt door Knut Hamsun beleefd zouden kunnen zijn. In dat geval kunnen we niet anders dan constateren dat Ome Knut een ongeremde schuinsmarcheerder was, in elk dorp gaat de ik-figuur behoorlijk aan de wandel. Voordat alle pubers nu als een gek dit boek op hun lijst gaan zetten: in 1906 was het nog niet de gewoonte om amoureuze affaires in detail te beschrijven.

Maar ook zonder de seksuele uitspattingen is Onder de herfstster een interessant boek, die vloeiender geschreven is dan Hamsun geroemde, maar wat hortende debuutroman Honger.

    » In 1920 won Hamsun de Nobelprijs voor de Literatuur
    » Knut Hamsun (1859-1952)
    » Knut Hamsun (Utenriksdepartementet)
    » Enkele foto’s van Hamsun