Turks Gambiet – B. Akoenin

Tureckij gambit - B. Akunin“Turks gambiet” is chronologisch de tweede detective over de Russische spion Erast Fandorin. Het verhaal speelt in 1877 ten tijde van de Russische bevrijding van Bulgarije.

De klassieke Russische literatuur kent al prachtige (“Aan de vooravond” van Toergenjev) en beklemmende (“Vier dagen” van Garsjin) beschrijvingen van deze oorlog. Ook de belangrijkste Bulgaarse klassieker (“Onder het juk” van Ivan Vazov) handelt over de gevolgen van Turkse overheersing van Bulgarije. Opnieuw een hoop beroemde voorgangers voor Akoenin aldus.

Hoewel in “Turks gambiet” de hoofdpersoon opnieuw Fandorin is, wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de Russische vrijwilligster en feministe avant la lettre Varvara Soevorova. Door haar ogen wordt pijnlijk duidelijk hoe weinig het leven van een eenvoudige frontsoldaat telt en hoezeer de hoge officieren het druk met andere dingen hebben, zoals eer en roem.

De talrijke uitstapjes die Akoenin zich in “Turks gambiet” veroorlooft, duren soms wat te lang. De hoofdlijn is als bekend weer kronkelend, verwarrend en verrassend. Maar omdat bij Akoenin de oplossing van het raadsel meestal de minst voor de hand liggende is, kon ik deze keer zowaar raden wie de “boeman” was.

Dit wordt voorlopig de laatste recensie over de Fandorinserie van B. Akoenin. Nu maar eens andere boeken lezen.

    » Recensies op greut.nl