Boudewijn

Nu we toch de doden aan het herdenken zijn, wil greut.nl ook even stilstaan bij de dood van Boudewijn Büch. Afgelopen zaterdag (23 november 2002) overleed hij in zijn huis aan de Keizersgracht in Amsterdam op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand.
    Weer iemand die ik meende te kennen, ook al was dat alleen maar via zijn boeken (“Het Dolhuis” liet op de middelbare school een onvergetelijke indruk achter), zijn tv-optredens en zijn website (www.boudewijnbuch.net).
    Ik bewonderde hem om zijn passie voor boeken(-kasten), bibliotheken, muziek, zijn eerlijkheid en zijn eigenzinnigheid. Ik genoot van zijn wekelijkse optredens bij Barend en Van Dorp. Als geen ander kon hij zo laaiend enthousiast en hartstochtelijk over iets vertellen dat het je wel moest gaan boeien, of het nu het dodenmasker van Goethe, de eerste druk van een uiterst zeldzaam boek of een botje van een dodo was.
    Büch nam je mee naar verre vreemde werelden terwijl hij zich nauwelijks staande kon houden in deze wereld. Hij kon vrolijk zijn en passievol, maar leed tegelijkertijd aan depressies. Een man vol tegenstellingen en een tikkeltje apart. Nu is hij zelf vertrokken naar een andere wereld. Gelukkig laat hij genoeg achter. Drie keer raden wat mijn eerstvolgende aankoop zal zijn…

Strumse