Blik op de Baarsjes

De Baarsjes is flink het nieuws de laatste tijd. Afgelopen twee weken vonden hier maar liefst vier schietpartijen plaats, waarvan twee met dodelijke afloop. Gelukkig zorgt het stadsdeel goed voor ons, en voor zichzelf.

Het veelbesproken kruis in de BaarsjesHoewel De Baarsjes slechts 30.000 inwoners heeft, zijn er vier wethouders geïnstalleerd, wat rijkelijk veel schijnt te zijn. Geld kun je maar één keer uitgeven. Daarom besteedt het Dagelijks Bestuur (van PvdA en VVD) ook veel tijd en aandacht aan hun persoonlijke propagandablaadje, Baarsjesberichten geheten, dat huis aan huis verspreid wordt en waarin alle plooien zorgvuldig gladgestreken worden.

Jullie herinneren je nog wel de commotie om het kruis en de arrogante opmerkings van stadsdeelvoorzitter Van Waveren: “Wij lopen hier blijkbaar voor de troepen uit; we moeten maar wat minder hard gaan”. In Baarsjesberichten slaat het blijkbaar flink op de teentjes getrapte DB nogmaals terug: “[Het verwijderen van het kruismonument] bracht zo veel verdriet en boosheid teweeg, vooral onder oudere autochtone Nederlanders uit heel Nederland – bijna allen mensen die nog nooit in De Baarsjes geweest zijn – dat het stadsdeel hardhandig tot het besef gebracht werd dat het kruismonument van heel Nederland is”.

Behalve dat het DB zich hier laf in een slachtofferpositie wurmt (“hardhandig tot besef gebracht”), deelt het ook nog een bagatalliserende tik uit aan de criticasters (“bijna allen mensen die nog nooit in De Baarsjes geweest zijn”). Blijkbaar mag in het communistische De Baarsjes alleen van binnen uit kritiek geleverd worden. Bij voorkeur wel met een pistool.