De genetisch gemanipuleerde schoffel

Opmerkelijk redactioneel hoofdcommentaar in de NRC vandaag. De commentator neemt het namelijk op voor genetisch gemodificeerde gewassen (GM-gewassen). Als belangrijkste voordeel van GM-gewassen noemt hij dat deze het mogelijk maken (in de ontwikkelingslanden) om de agrarische productiviteit te verhogen zonder oerwouden te kappen.

Dit lijkt mij een misleidend argument. Op zich wordt er genoeg voedsel geproduceerd op onze aardbol. Probleem is niet een tekort aan landbouwgrond, maar een verkeerde verdeling van het beschikbare voedsel. Een enorme winst zou behaald kunnen worden door paal en perk te stellen aan de vleesproductie (en dus de vleesconsumptie). Tien kilo maïs levert immers maar een kilo vlees op.

Verder noemt het NRC Handelsblad drie bezwaren tegen het gebruik van GM-gewassen: emotionele, economische en biologische. Volgens mij is er nog een vierde bezwaar. Dat is het onbekende effect dat het eten van GM-gewassen op het menselijk lichaam kan hebben. Volgens mij is er weinig bekend of genenmutatie voort kan komen of bespoedigd kan worden doordat GM-voedsel in het lichaam opgenomen wordt. Het is te simpel gesteld om dit als een emotioneel argument af te doen.

    » De schoffel (NRC)
    » Verknipte genen op het menu (Milieudefensie)
    » Genetische manipulatie (Greenpeace)