FNV ter ziele

De FNV heeft voor volgende week dinsdag een staking aangekondigd: tot 10 uur ‘s ochtends rijden er geen treinen van en naar Den Haag. Nu is er een gerede kans dat de treinen anders ook niet gereden zouden hebben, want de herfst is begonnen, en de regen en boombladeren vormen voor de gemiddelde trein een onneembare hindernis.

Wat is er eigenlijk met de NS aan de hand dat de FNV zo graag wil staken? Worden er conducteurs ontslagen? Moet het NS-kantoorpersoneel een rondje om de kerk gaan rijden? Nee, niets van dit al! Wat blijkt? De FNV richt zijn met de aangekondigde treinstaking niet tegen de NS, maar tegen de bezuinigingen van de Nederlandse regering. Waarschijnlijk moet je een doorgewinterde beroepsactivist zijn om deze dubieuze zwalking ook maar enigszins te kunnen bevatten.

In navolging van de FNV wil ik daarom oproepen tot burgerstakingen! Voor mijzelf heb ik er al een bedacht: Als mijn supermarkt de prijs van thee met twee eurocent verhoogt, zal ik voor straf drie dagen niet naar mijn werk gaan! Dat zal ze leren!

De FNV vertegenwoordigt een slinkende macht in onze samenleving. Dat is wrang voor de betrokkenen, maar rechtvaardigt op geen enkele wijze dit soort stakingsacties die direct het publiek treffen. De FNV is moreel ter ziele, en op een fysieke instorting is het slechts een kwestie van wachten.

    » FNV
    » De regering