Gaan Estland en Polen de Italiaanse mafia spekken?

EU - iedereen past erbij!Vraag: Noem acht van de tien landen die waarschijnlijk bij de EU-uitbreiding zitten. De meeste Nederlanders zullen met meer gemak acht basisspelers van Ajax of Feyenoord bij elkaar schrapen.
    De uitbreiding is een belangrijk gegegeven voor Nederland, ook al hoor je er weinig over. Zonde, want juist van Nederland wordt een belangrijke stem gevraagd door de nieuwkomers.
    Wat is er aan de hand? De EU bestaat uit rijkere landen die meer geld betalen dan ze ontvangen, en armere landen, die meer geld opstrijken dan zij in de Europese kas storten. Wel zo eerlijk.
    Maar wat gebeurt er als er tien nog armere landen bij de EU komen? Dan worden de “arme landen” van nu (zoals Spanje, Italië, Griekenland) opeens relatief rijkere landen. En dan gaan de miljarden steun die zij nu ontvangen niet meer naar de Spaanse olijfboeren of naar Siciliaanse bouwprojecten, maar naar Estland, Polen of Hongarije.
    De “arme” EU-landen zagen hun vette EU-subsidies al verdwijnen en reageerden als door een wesp gestoken. Voor de belangrijkste subsidiepotten (die van “regionale ontwikkeling” en “landbouwsteun”) hebben zij gauw een nieuwe verdeelsleutel bedacht. Waar de Spaanse boer 100% krijgt, ontvangt de Poolse boer, als hij in 2004 toetreedt, slechts 40%. Dit percentage wordt vervolgens heel langzaam opgehoogd zodat de Poolse boer wellicht op Sint-Juttemis ook recht heeft op de volle 100%.
    Dit is a. oneerlijk en b. op termijn onbetaalbaar. Daarom moeten het regionale beleid en het landbouwbeleid grondig hervormd worden. De zuidelijke EU-landen kunnen de pot op.