Het GVB wordt een bedrijf – o, shit!

Waarom kunnen zakkenrollers alleen bestreden worden onder een verzelfstandigd GVB?Net als in Utrecht moeten wij in Amsterdam morgen voor een referendum naar de stembus. De vraag is of ons Gemeente Vervoer Bedrijf (GVB) verzelfstandigd moet worden of niet. De gemeente wil dat graag, want de carrousel moet blijven draaien, en van het geld dat de stadskist inrolt kan weer een megalomaan project gestart worden. (Het schijnt dat het stadhuis een uitbreiding behoeft.)
    Opvallend is dat de Gemeente haar dubieuze keuze voor verzelfstandiging met uiterst oneigenlijke argumenten ondersteunt. Op de site www.amsterdam.nl valt te lezen dat de Gemeente hoopt dat er na verzelfstandiging van de GVB het volgende gerealiseerd wordt:
    – Er vindt geen vandalisme meer plaats in het openbaar vervoer;
    – Vertragingen behoren tot het verleden;
    – Zakkenrollers kiezen voortaan voor een ander beroep.
Het is natuurlijk heel lovenswaardig dat de Gemeente Amsterdam het openbaar vervoer weer levensvatbar wil maken, maar waarom heeft zij het dan dertig jaar laten versloffen? En nog merkwaardiger: waarom kunnen de huidige problemen als vandalisme en diefstal in het openbaar vervoer alleen aangepakt onder een verzelfstandigd GVB?
    Ik vind dat de Gemeente er altijd naar moet streven het openbaar vervoer zo goed en zo klantvriendelijk mogelijk te maken. Ook als die GVB een onderdeel uitmaakt van de Gemeente. Of eigenlijk: Juist als de GVB een onderdeel is van de Gemeente. Mocht er dan een nijpend probleem als drugsoverlast op de metrostations aangepakt moeten worden, en er is geen geld in kas, dan kan de Gemeente nog financieel bijspringen.
    Het waarborgen van publieke taken is natuurlijk een eerste zorg van de overheid. Wat voor drama’s kunnen plaatsvinden met een privaat openbaar vervoer zien we regelmatig in Engeland en daar zitten we in Amsterdam niet op te wachten.

Het referendum is natuurlijk niet bindend en de Gemeente zal uiteindelijk toch haar eigen weg gaan. Wij zijn dan allang monddood, want ons referendumpje hebben we gehad…