Iosif Vissarionovitsj Herben

Vlak voor zijn dood in januari 1924 heeft Vladimir Lenin zijn kameraden van de Bolsjewistische Partij gewaarschuwd voor de opkomst van een “weinig verdraagzame en wispelturige” partijgenoot. Lenins voorzienigheid heeft Rusland niet mogen baten. Iosif Stalin schakelde samen met Zinovjev en Kamenjev eerst Trotski uit, liet later Zinovjev en Kamenjev zelf executeren, en ontpopte zich daarna als de meest meedogenloze dictator van de 20e eeuw.
snorremans    Opvallend is dat Stalin, toen hij eenmaal stevig in het pluche zat, een omvangrijke cultus tot stand heeft gebracht van de persoon die hem juist actief van die macht heeft af willen houden. Leninbeelden verschenen in ieder Russisch gehucht. Posters en vlaggen van de “grote leermeester” werden alom verspreid. Met de leuze “Lenin zou het zo gewild hebben” joeg Stalin miljoenen onschuldige Russen de Siberische werkkampen in. Onder de beschermende hand van zijn grote voorbeeld hield Stalin gigantisch huis in de Sovjet-Unie.

Misschien omdat Pim Fortuyn zijn dood niet zag aankomen heeft hij zijn partij niet tijdig kunnen waarschuwen voor een ongewenste opvolger. Het gekrakeel in de LPF van de afgelopen weken doet in elk geval sterk denken aan de strijd om de macht die in 1924 in de KPSS woedde.
    Mat Herben was de onopvallende woordvoerder van Pim Fortuyn. Zijn grijsheid, zijn snorretje en zijn visboer als bodyguard deden menigeen direct denken aan de legendarische Tjolk Hekking van Koot en Bie. Nu Herben de macht in de LPF naar zich toegetrokken heeft, verstomt het lachen en is het tijd voor waakzaamheid. In de schaduw van de Fortuyn-cultus kruipt het echte gevaar omhoog.
    Vorige week heeft de LPF de linkse partijen politiek uitgeschakeld door Rosenmoller, Melkert en De Graaf als “moordenaars van hun Heilige Pim” te bestempelen. Hongerig naar macht en erkenning probeert Herben nu de verkiezingsoverwinning van het CDA voor de LPF-kar te spannen: “Het CDA is meegelift op het succes van de LPF en heeft een ereschuld aan onze partij”. Kortom, als het CDA niet aan de wensen van Herben voldoet, zal deze zijn achterban (die vorige week nog het Binnenhof afbraken) mobiliseren.
    Als de vijanden zijn geneutraliseerd is volgens oud Sovjet-gebruik de eigen partij aan de beurt. De eerste aanwijzing daartoe hebben we al kunnen zien. Herben had na de verkiezingsnacht binnen zijn fractie een oekaze uitgevaardigd met de mededeling dat ieder partijlid zijn mond moest houden. Prominent partijlid Janssen van Raay ontbrak gisteren daarom op de eerste persconferentie van de LPF in de Tweede Kamer: “Liever afwezig dan monddood.”
    De Fortuyn-verering heeft Nederland in zijn greep. Posters hangen op iedere boom, voor een levensgroot standbeeld wordt gespaard. Met de beschermende hand van deze ongenaakbare heilige boven zijn hoofd wil Mat Herben Nederland gaan transformeren. Maar dat revoluties leiden tot dictaturen toont de recente geschiedenis glashelder aan.

    » Mat Herben ‘kan alles dromen wat Pim dacht ‘