Nog een keer Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft mijn opzeggingsbrief “in goede orde” ontvangen. Men respecteert mijn besluit, aldus een brief die ik onlangs van Natuurmonumenten kreeg.

In mijn opzeggingsbrief had ik geageerd tegen het belachelijk hoge inkomen (€ 115.000,-) dat de hoogste baas bij deze natuurorganisatie opstreek. En wat blijkt? Mijn brief wordt beantwoord door de hoogste baas himself, mr. J.E. Bauer.

Hij “voelt de behoefte” om uit te leggen hoe de organisatie tot een dergelijk salaris gekomen is. Hierbij brabbelt hij wat over natuurgebieden die “kwalitatief hoogwaardig” moeten worden beheerd. Daar zijn dan medewerkers voor nodig die over “de juiste kwaliteiten” beschikken. En dat schijnt te betekenen dat je “marktconforme salarissen” moet betalen.

Kortom, dit is managerstaal om te zeggen dat de directeur van Natuurmonumenten evenveel geld wil verdienen als de directeur van, pak hem beet, Milieudefensie, Varkens in nood, Greenpeace of de Dierenbescherming.

Frappant is echter dat Natuurmonumenten onder marktconform niet de inkomens van directeuren bij andere milieu-organisaties verstaat, maar “het salaris van een directeur-generaal bij een ministerie”. Dat is een lekkere redenering! ‘De directeur-generaal van een ministerie is een soort directeur, en hee, dat ben ik ook, dus doe mij maar dat salaris!’ Dan wil ik als webscripter ook marktconform betaald worden en als maatstaf neem ik het loon van Bill Gates, want die doet ook iets met computers.

Kom op Jan Bauer, dit is pure zakkenvullerij, want waar houd jij je bij Natuurmonumenten nu wel mee bezig: met het beantwoorden van opzeggingsbrieven van leden. Pas maar op dat jullie secretaresses niet “marktconform” betaald willen worden, want die schrijven vast ook zo nu en dan een brief.

blaadjes tellen

    » Hoge salarissen in de publieke sector
    » Mijn opzeggingsbrief aan Natuurmonumenten
    » Natuurbehoud