Barejev kan niet schaken

De huidige koploper van het toernooi in Wijk aan Zee – Jevgeni Barejev – kan niet schaken. Dat beweert hij zelf althans op de site van het Corus Toernooi. “Most people cannot play chess at all, myself included”, aldus de nummer 14 van de wereld. Volgens Barejev doorgronden alleen de Grote Drie (Kasparov, Kramnik, Anand) en Ivantsjoek het spel echt.
    Diezelfde Ivantsjoek krijgt er momenteel trouwens behoorlijk van langs in Moskou. Vandaag heeft hij opnieuw verloren van Ponomariov, zodat de jonge Oekraïener een dezer dagen tot nieuwe wereldkampioen van de FIDE gekroond zal worden.
    De meester zelf – Garri Kasparov – ziet het spel in Moskou met lede ogen aan en wast Ivantsjoek de oren: “In de eerste matchpartij had ik het idee dat Ivantsjoek al zijn stukken op de achterste rij wilde plaatsen!” Verder geeft Kasparov de schuld van het soms matige spel aan de nieuwe tijdregels van de FIDE.
    In Wijk aan Zee gelden nog de oude tijdregels. Kasparov vindt dit een mooi toernooi met veel kanshebbers op de eindzege. Zijn geld zet hij evenwel in op Michael Adams, omdat “die nog tegen alle Nederlanders moet spelen.”
    » www.clubkasparov.ru