De eeuwige middenmoter

Met het binnenhalen van het WK van 2018 staat het Russische voetbal prominent op de mondiale agenda. (Zelfs zonder Nederlandse trainer zullen zij zich voor dat toernooi plaatsen.) Laten we hopen dat hun nationale voetbalcompetitie met minder list en bedrog tot stand komt.

Even zag het er naar uit dat FC Tom in degradatienood zou komen, maar op de valreep werden genoeg punten bij elkaar gesprokkeld om de achtste stek te bezetten, in het linkerrijtje zowaar nog! Zenit heeft Roebin Kazan (nu derde) inderdaad opgevolgd als landskampioen. CSKA Moskou werd tweede en mag samen met Zenit de Champions League onveilig gaan maken. Dat is aan deze clubs wel besteed; momenteel voeren zij beide hun poule in de Europa League aan.

Volgend jaar wordt in Rusland een bijzonder voetbalseizoen. Omdat de Russen overgaan van een winter- naar een zomercompetitie, zal het seizoen anderhalf jaar duren. Eerst spelen de 16 teams uit de Premier Liga een volledige competitie tegen elkaar. Daarna spelen de acht beste teams nog een competitie tegen elkaar om uit te maken wie landskampioen wordt. Wat zou het mooi zijn als FC Tom daarbij zit! De andere acht teams spelen nog een competitie van 14 wedstrijden om uit te maken wie naar de krochten van het duistere Russische provincievoetbal degradeert.

Tot in maart!

Eindstand Russische Premier Liga 2010