De rijzende ster van Radzjabov

In Wijk aan Zee schittert de rijzende ster van Teimoer Radzjabov glansrijk met 4,5 uit 5. Topalov en Anand volgen op een vol punt. Hoewel Radzjabov nog aan moet treden tegen de grote drie is zijn optreden vooralsnog ronduit indrukwekkend.

Wie is Teimoer Radzjabov eigenlijk? Zijn pagina op Wikipedia vertelt weinig persoonlijks over hem en verhaalt vooral van zijn glorieuze overwinning op 15-jarige leeftijd op Garri Kasparov (Linares 2003). Gelukkig vond ik op de Russische schaaksite Chesspro een interessant interview met Radzjabov uit 2005.

Teimoer RadzjabovRadzjabov is één van de wonderkinderen die de laatste jaren opvallen in het mondiale schaak. Momenteel is hij 19 jaar oud en zijn opvallendste overwinning tot nog toe boekte hij dus tegen de net als hij in Bakoe geboren Garri Kasparov. Maar er zijn meer aansprekende resultaten: in het FIDE-wereldkampioenschap van 2004 veroverde hij de derde plaats. Inmiddels is Radzjabov niet meer het kind van een paar jaar geleden. Vooral zijn openingskennis en zijn zelfvertrouwen zijn toegenomen.

Vaak moest hij in het verleden als broekie aantreden tegen grote schakers. Een complex of een verlangen om snel volwassen te worden heeft hij hier in elk geval niet aan overgehouden: “Na het lezen van Freud heb ik wel een duidelijk begrip gekregen van de complexen van mijn tegenstanders”. Dat er inmiddels spelers zijn die op nog jongere leeftijd de grootmeestertitel behaalden (Karjakin, Carlsen) boeit Radzjabov absoluut niet: “Dat is voer voor statistici en ik volg een andere studie op de universiteit: internationaal recht”.

Gevreesd wordt Radzjabov met name in snelschaakpartijen. Van hem is bekend dat hij een speler is die zijn zenuwen onder controle heeft. Radzjabov ziet zichzelf nog lang niet als een complete schaker. Hoewel hij de wereldtitel enigszins gedevalueerd vindt (het interview vond blijkbaar plaats voor Topalovs majesteuze machtsovername in oktober 2005) is het Radzjabovs absolute wens om ooit wereldkampioen schaken te worden: “Het zou toch leuk zijn als we voor de verandering eens een vrolijke en levenslustige wereldkampioen hebben!”

    » Tejmur Radzabov: ‘Ja priobrel vnutrennjuju silu’ (ChessPro – Russisch)