De vleugels van de Sovjetraden streken neer

Trainer Valeri PetrakovOp 29 september 2005 hield heel Alkmaar/Zaanstreek zijn adem in: AZ moest een 5-3 achterstand tegen Krylja Sovjetov Samara goedmaken. Op miraculeuze wijze lukte dat, nipt met 3-1, en vervolgens begon dat prachtige seizoen in Europa.

Tegen deze tegenstander moest FC Tom afgelopen weekend in het strijdperk treden. Heel Tomsk had er alles aan gedaan om de verhoudingen op scherp te zetten, de buit moest binnengehaald worden. Het mooiste wapenfeit was wel het prachtige strijdlied dat te downloaden is vanaf de site van FC Tom: Tom ne sdaetsja nikogda (Tom geeft nooit op). Dit is een echt geweldig nummer waar de supporters in bijvoorbeeld Eindhoven (“Eindhoven, Eindhoven, Eindhoven”), maar ook die in Alkmaar (“Come on AZ”) een puntje aan kunnen zuigen. Ik zal binnenkort de vertaling van dit ontroerende nummer publiceren. Download de mp3 vast!

Nou, we kregen die Samarezen dus op bezoek, komen nog op 1-0 voorsprong (Skobljakov), maar Krylja komt terug en scoort in de verlenging van de tweede helft vervolgens de 1-2. Heel stadion Troed veert op als Boelyga in de laatste seconde van de wedstrijd een penalty mag nemen voor FC Tom. Hij mist.

Gisteren publiceerde Boelyga een excuus op de website van Tom: “Niet iedereen neemt op een psychologisch zo belangrijk moment in de wedstrijd de verantwoordelijkheid op zich. Ik voelde me goed en wilde dolgraag de dreigende nederlaag afwenden. Helaas had ik geen geluk. Daarom wil ik mijn welgemeende excuses aanbieden, aan de supporters, aan de medewerkers en de trainers, en aan de managers van FC Tom!”

Stuitend is echter de wijze waarop trainer Petrakov zijn spelers het laatste restje zelfvertrouwen ontneemt. In de persconferentie na de wedstrijd speelde hij keeper Chomoetovski de zwarte piet toe, stelde onomwonden vast dat volgende week Parejko onder lat staat en oordeelde over de misser van de Wit-Rus Boelyga: “Buitenlanders begrijpen de verantwoordelijkheid niet die op hun schouders rust. Op deze manier een strafschop missen kon waarschijnlijk iedere toeschouwer.”