De Wijk nemen

Uw sterreporter trok er vandaag zelf op uit om poolshoogte te nemen in Wijk aan Zee. In een kolkende sfeer mochten de toppers vandaag de strijdarena betreden. Voor menigeen was “bloed” het motto, maar het werden vooral zweet en tranen.
 
Tranen in de eerste plaats voor de sympathieke Russisch sprekende verspanjaardiseerde Let Aleksej Sjirov. Dapper verdedigde hij urenlang een hopeloze stelling met één pion minder tegen Anand, totdat hij uiteindelijk zijn hoofd niet meer uit de strop kon trekken… Tranen ook voor good old Jan Timman. Met een pion meer beukte hij op de poorten van Svidler, maar na 45 zetten bleek dat hij niet binnen mocht komen. Remise derhalve.
 
Zweet daarentegen zat er onder de oksels van Loek van Wely. In een ondoorgrondelijke partij verwierf hij zich plotseling een hoopvolle positie van een toren tegen twee pionnen. Deze twee vrijpionnen van Ivan Sokolov waren echter dermate ver opgetrokken, dat King Loek er niet meer dan een gelijkspel uit kon halen… Zweet tenslotte ook voor wereldkampioen Kramnik. Op zijn menukaart stond vandaag een taaie Zhang Zhong. Alle overige spelers zaten al dik en breed in hun hotel, de toeschouwers murwden zich in bus 70 naar Beverwijk, maar Kramnik kauwde nog door. Met succes: in de 78e zet verzwolg hij het Chinese hoofdgerecht uiteindelijk in zijn geheel.17 januari 2004 - Kramnik en Zhong speelden vandaag lang door en moesten zelf het licht uitdoen.Schaakgroupies worden overigens doorverwezen naar Pizzeria Tarantella. Vanavond zaten hier Viswanathan Anand, Peter Leko en Aleksej Sjirov tussen doodgewone stervelingen te dineren!
 
    » Corus Schaaksite
    » Corus 2003