De wraak van Anatoli Karpov

Er was een tijd dat er zelfs vaker een nieuwe wereldkampioen korfbal te verwelkomen was dan een nieuwe wereldkampioen schaken. In het World Chess Trophy-toernooi in Praag echter trad een hele stoet (oud-)wereldkampioenen aan: Karpov, Kasparov, Kramnik, Anand, Chalifman. Eigenlijk ontbrak alleen de huidige FIDE-kampioen Ponomariov.
    Reeds voor de eerste ronde van het knock-out-toernooi ontstak de oude Anatoli Karpov in woede. De organisatie zou hem een extra zwaar programma opgelegd hebben. Hij sprak van een ‘samenzwering’. Daarop versloeg hij tot stijgende verbazing van het publiek achtereenvolgens Short, Kramnik, Morozevitsj en Sjirov.
    In de finale treedt Karpov vandaag aan tegen Anand. Anand versloeg in de laatste ronde Ivantsjoek, die op zijn beurt de grote Kasparov gewipt had. Volgens de kranten, die eindelijk weer integraal een schaaktoernooi volgen, wees Ivantsjoeks uiterste concentratie al op Kasparovs nakende verlies. “Als Ivantsjoek lachend en handenschuddend de toernooizaal binnenstapt, is zijn concentratie niet optimaal en verliest hij van de eerste de beste kleuter. Loopt hij daarentegen een bloembak omver of gaat hij op de stoel van de arbiter zitten, dan is het oppassen geblazen!”.
    Een vreemde gewaarwording voor Kasparov. Voor het eerst sinds hij zijn wereldtitel verloor aan Kramnik, sluit hij een toernooi niet winnend af. De rondes daarvoor leek het geluk nog op zijn hand. In een prachtige partij had hij Judith Polgar verslagen. “Hij heeft haar uitgebeend als een kerstkalkoen”, aldus oud-speler Vladimir Hort.
    Deden er nog Nederlanders mee aan dit toernooi? Natuurlijk! Maar traditiegetrouw konden Timman, Van Wely en Piket na de eerste ronde inrukken.
    Vanavond wordt duidelijk of Karpov, 17 jaar na het verlies van zijn wereldtitel, de feestneus op mag zetten.

» De toernooi-site