Een dagje in Wijk aan Zee

Voor de 70e keer alweer wordt het topschaaktoernooi gehouden in Wijk aan Zee. Uw correspondent was vandaag ter plaatse voor een live verslag van de eerste ronde, waarin twee wereldkampioenen al direct onderuit gingen.

In de zaal ging de aandacht allereerst uit naar Kramnik – Van Wely, een pikante partij omdat Van Wely de laatste tijd optreedt als Kramniks secondant, en dus genoegzaam bekend mag worden geacht met diens repetoire. De partij eindigde in remise.

Vuurwerk was er bij de partij Aronian – Topalov, waarin Topalov licht overwicht leek te hebben, maar uiteindelijk kopje onderging.

Uitermate spannend was de partij tussen Radzjabov en veelvuldig toernooiwinnaar en wereldkampioen Anand. Radzjabov hield de Indiër in een wurggreep, maar één misstap zou de situatie op het bord direct doen kantelen. Radzjabov won. Kan hij zijn kunststukje van vorig jaar herhalen en het toernooi opnieuw op zijn naam schrijven? Vandaag heeft hij een goede indruk achtergelaten!

Voor de toeschouwers was het bij de partij Mamedjarov – Carlsen juist interessant om naar de spelers te kijken. Tijdens de partij liep Carlsen (17 jaar inmiddels) gemoedelijk en vol zelfvertrouwen door de zaal heen en weer, terwijl Mamedjarov vooral zenuwachtig aan zijn kin zat te plukken. Tenslotte moest Mamedjarov nog tien zetten doen met slechts 1 minuut op de klok. In deze minuut zat hij bijzonder nerveus met zijn voet te wippen, terwijl aan de andere kant van het bord Carlsen in hoog tempo zijn been op en neer bewoog. Met nog 4 seconden op klok deed Mamedjarov de bevrijdende 40e zet. Daarna werd hij alsnog opgebracht.