Kasparov wint Linares 2002

Op uiteindelijk toch grootse wijze heeft Garri Kasparov (weer) het toernooi van Linares op zijn naam geschreven. Al vroeg in de middag werd vandaag duidelijk dat Roeslan Ponomariov hem niet meer zou achterhalen. Ponomariov speelde namelijk een snelle remise tegen Anand. Dat Kasparov toen ook niet genoegen nam met een gelijkspel tegen Sjirov siert hem. In 28 zetten dwong hij de verspaansde Let op de knieën.
    Opnieuw gingen de oude schaakwetten op. Het duurde even voor Garri loskwam, maar uiteindelijk bleek niemand tegen hem opgewassen. Alleen Anand en Ivantsjoek hadden dit toernooi geen negatieve score tegen hem.
    Opvallend was verder het onopvallende spel van Anand, die duidelijk niet goed in zijn vel zit. Hij wist alleen van Sjirov te winnen, maar die stortte in de tweede helft van het toernooi volledig in. Zelfs de totaal onbekende Paco Vallejo bleef Sjirov voor en dat zal toch pijn doen bij de man die nog niet zolang geleden om de wereldtitel schaakte tegen Anand.
    Zeer tevreden zal Ponomariov terugkijken op dit toernooi. Alleen Ome Garri voorlaten is beslist geen schande. Vele critici van het FIDE-WK hadden hem graag onderuit zien gaan tegen de gevestigde orde, maar het Oekraïense ijskonijn hield zich (soms niet zonder een flinke portie geluk) goed staande. Roeslan heeft bewezen dat zijn Moskouse overwinning geen toevalstreffer was. De hegemonie van Kasparov, Kramnik en Anand lijkt doorbroken.
    De uitslagen van de laatste ronde:
    Sjirov – Kasparov 0 – 1
    Ponomariov – Anand 1/2 – 1/2
    Adams – Ivantsjoek 1/2 – 1/2
Eindstand:
1. Kasparov 8
2. Ponomariov 6,5
3. Adams, Anand, Ivantsjoek 6
6. Vallejo 5
7. Sjirov 4,5
    » Alle partijen en commentaren op Kasparovchess.com
    » Schaken op Greut.nl