Matten

Matten 1 - januari 2007Matten is een schaaktijdschrift “zonder diagrammen”. Toen ik zag dat het eerste nummer verscheen, heb ik onmiddellijk een abonnement voor twee jaar afgesloten. En daar heb ik geen spijt van!

Matten no. 1 van januari 2007 is zo’n 120 pagina’s dik. Natuurlijk wordt er in teruggekeken op de uitgekauwde ‘toiletgate’ van de match Kramnik – Topalov. Maar er staan ook heel boeiende verhalen in. Bijvoorbeeld een terugblik van Genna Sosonko over de “rise and fall” van Koningsclub Bergen eind jaren tachtig en met name de rol daarin van de dubieuze financier Arnfried Pagel. Schitterend zijn ook de verhalen Stappen met Björk van Dirk Jan ten Geuzendam en het soms hilarische Vergeten liefde van John Kuipers, waarin een verborgen deel van Jan Timmans liefdesleven aan bod komt.

Is het dan allemaal halleluja? Helaas niet, het stuk Chess bitch on Tour is slecht geschreven en volkomen overbodig en Mart Smeets bijdrage Zo ging aan mij een groot schaker verloren pretentieus en ondermaats.

Maar alles goed en wel, alleen al de rubriek 64 Vragen rechtvaardigt een abonnement op dit “Hard Gras” van de schaakwereld. Op vraag 52 “Wat is de beste pornofilm die je ooit zag?” antwoordt Loek van Wely: “Vroeger had ik een hoop videobanden van Private, maar op een gegeven moment heb ik ze allemaal in de kofferbak van mijn auto gegooid en ben ik naar een schaaktoernooi gereden. Ik kan je verzekeren dat ze daar gretig aftrek vonden!”

    » Matten