Over de maakbaarheid van de wereld

Als fervent aanhanger van die mooie voetbalclub uit de Russische tajga ben je soms geneigd om alles wat de website aldaar uitspuugt voor zoete koek te slikken. De voorzitter van de club, Stepanov, maakt zich momenteel echter onsterfelijk belachelijk door een columnist van de Russische sportkrant Sovjetski Sport in een open brief op internet aan te klagen.

Die redacteur, Joeri Sevidov, heeft het voetbalveld van FC Tom namelijk een ‘knollenveld’ genoemd. “Schande”, briest de voorzitter. In een lang (maar onbedoeld uiterst komisch) betoog toont hij aan dat de Russische competitie al in de winter begint en het dus feitelijk onmogelijk is om al in maart een retestrakke grasmat te prepareren. De trainer van Spartak Moskou had het veld zelfs “gezien de omstandigheden acceptabel” genoemd, dus hoe Sevidov dan in hemelsnaam bij ‘knollenveld’ komt?

Bovendien had Sevidov het voortdurende gemekker van FC Tom over de arbitrage ‘gezeur’ genoemd. Stepanov hoopt dat “deze open brief niet als gezeur overkomt, want zeuren ligt niet in ons Siberische karakter”. Hij besluit hij zijn betoog met de uitnodiging aan Sevidov om het stadion van FC Tom eens in het echt te komen bezoeken, “Tom neemt de kosten op zich!”

Die brief kan zo aan het verzamelde werk van Gogol toegevoegd worden!