Roebin kampioen, Tom solide middenmoter

Roebin Kazan is voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen van Rusland geworden. Enkele rondes voor het einde leek Spartak Moskou nog even langszij te komen, maar na de laatste drie competitiewedstrijden verloren te hebben moesten de Moskovieten genoegen nemen met de tweede stek. Zenit Sint-Petersburg, opgekrabbeld na het ontslag van Dick Advocaat, eindigde als derde.

FC Tom, halverwege de competitie nog vlak boven de degradatiezone bungelend, had een indrukwekkende eindsprint van 16 uit 7 (ondermeer Dinamo Moskou werd verslagen) en eindigde op de negende stek. Hiermee werd voldaan aan de magere, maar realistische ambities van dit seizoen: “eindigen bij de eerste tien”. Vlees noch vis, kortom.

Leuk is om even te kijken hoe de regio Moskou presteert ten opzichte van de rest van het onmetelijke Rusland. De competitie-eindstand van 2009 ziet er dan als volgt uit:

1. Provincie
2. Moskou
3. Provincie
4. Moskou
5. Moskou
6. Moskou
7. Moskou
8. Moskou
9. Provincie
10. Provincie
11. Provincie
12. Provincie
13. Provincie
14. Provincie
15. Provincie
16. Moskou

Koeban en Chimki degraderen en worden volgend jaar vervangen door Sibir uit Novosibirsk en door Anzji uit Machatsjkala (spannend, behalve naar Tsjetsjenië (Terek Grozny) moeten al die Moskovische clubs nu ook naar het onrustige Dagestan…).