Ruud Gullit naar Rusland

Het Russische voetbal, inmiddels sterker dan de Nederlandse competitie, zit in de lift, dat is duidelijk. Maar het blijft verbazingwekkend dat na Advocaat en Hiddink opnieuw een Nederlandse trainer zijn heil zoekt in Rusland. Advocaat was trainer van kampioen Zenit, Hiddink zat bij het nationale elftal, maar wat gaat Gullit nou doen?

Logo Terek GroznyGullit gaat naar Terek Groznyj, de club van Tsjetjseense spierballenrollers. Blijkbaar rolt ook de roebel flink in de niet zolang geleden volkomen platgeschoten hoofdstad van Tsjetsjenië. Wanneer werd Arjan Erkel ontvoerd? Wat te denken van het drama van Beslan? De noordelijke Kaukasus staat niet als de meeste stabiele regio van Europa te boek…

Maar gelukkig veranderen de tijden. Sportief bloeit de noordelijke Kaukasus helemaal op. De winterspelen vinden plaats in Sotsji en naast Terek Groznyj speelden het afgelopen seizoen ook Anzji uit Machatsjkala en Spartak Alanja uit Vladikavkaz (weliswaar gedegradeerd) in de Russische Premier League, waarmee de regio na Moskou het best vertegenwoordigd is op het hoogste niveau.

Op de website van Terek is men uitgesproken ingenomen met de komst van de “legendarische Nederlander”. Zijn opdracht is om “bij de eerste acht te eindigen” (afgelopen seizoen werd Terek 12e). Oplettende lezers weten dat de beste acht van het aankomende Russische voetbalseizoen onderling nog een soort supercompetitie spelen waarin alle belangwekkende prijzen verdeeld worden.

Wat betekent dit voor FC Tom? Het afgelopen seizoen werd thuis met 2-1 gewonnen en uit met 1-0 verloren van Terek. Met of zonder Gullit, we lusten ze rauw!

    » Gullit als trainer naar Rusland (De Telegraaf)