Teimoer houdt Ivantsjoek de wacht aan

Wie dacht dat Ponomariov een jong broekie was heeft het mis. Teimoer Radzjabov is met zijn 15 jaar bijna 4 jaar jonger. Vandaag versloeg deze puber één van de grootste schaakgenieën van deze tijd, Vasili Ivantsjoek. Na 5 partijen hielden de twee strijders elkaar nog in evenwicht. Dan volgt steevast het “penalty schieten” van het schaken: Radzjabov kreeg met zwart 4 minuten bedenktijd, Ivantsjoek met wit 5 minuten. Ivantsjoek had alleen de nare verplichting dat hij moest winnen. Het lukte hem niet. Sterker nog, Radzjabov won en mag morgen aantreden tegen 35 jaar oudere Beljavski. Neemt hij die hindernis ook, dan wacht hem de finale tegen zijn grote held en voorbeeld Garri Kasparov.
    De verklaring voor Beljavski’s onverwachte winst op Ponomariov in de vorige ronde is gevonden: Het schijnt dat de oude kampioen van de Sovjet-Unie (die tegenwoordig als Slowaak door het leven gaat) al jaren de krant niet meer bijhoudt en gewoonweg niet wist dat hij tegenover de Wereldkampioen aan tafel zat. Vandaag versloeg Beljavski Smirin. Met Radzjabov – de nieuwe Kasparov – wacht hem een zwaardere kluif.
    Vorig jaar konden we nog op tv zien hoe de Azerbeidzjaanse dictator Alijev zijn kleine sportheldje volop in de watten legde, zolang hij maar met geen woord repte over die duivelse Garri K. Garri K., hoewel in Bakoe geboren, heeft namelijk Armeens bloed door zijn aderen stromen en dat is in Azerbeidzjan verschrikkelijker dan in New York met bomschoenen in een vliegtuig stappen.
    Een eventuele overwinning van Teimoer op Kasparov zal als onvervalst propagandamateriaal door de Kaukasische olierepubliek stromen. Maar de kans dat Garri zich de kaas van het brood laat snoepen is niet groot. Medelijden met kleine jongetjes (of meisjes) hebben wij hem nooit zien hebben. De beste leerschool is, in Kasparovs didaktiek, een genadeloze afstraffing.
    De wedstrijden van morgen beginnen om 14 uur:
    Beljavski – Radzjabov
    Chalifman – Kasparov

    » Uitslagen derde ronde
    
Ander schaaknieuws:
De schaakwereld kan niet zonder stormen in een glas water. Wie herinnert zich de alternatieve wereldkampioen Kramnik nog? Hij heeft een “statement” geschreven over het nu al beroemde Praagse Akkoord!