Thee

Vorige week was ik even in Londen en toevallig stond daar de wereld op zijn kop. Niet door de bonnetjesaffaire of door de dramatische verliezen van de Labourpartij, maar door de grootste afgang ooit van het Engelse cricketteam. Zij hadden namelijk een wedstrijd om de wereldbeker verloren van Nederland.

Om de spelregels van cricket te kunnen bevatten is het niet ongebruikelijk een graad in Cambridge te bezitten. Waarschijnlijk is dat ook de reden van de volstrekte impopulariteit van deze sport in Nederland.

Toch was het leuk dat de Nederlandse amateurs van de Engelsen gewonnen hadden en cricket was opeens zelfs op de Nederlandse buis te zien. Aan het woord kwam aanvoerder Jeroen Smits (zijn biografie staat nota bene alleen op de Engelstalige Wikipedia). Hij was euforisch en stamelde dolgelukkig in de microfoon: “Ik heb niet aan de thee kunnen denken!”

“Ik heb niet aan de thee kunnen denken?” Je wint een van de belangrijkste wedstrijden uit je carriere en je hebt niet aan de thee kunnen denken? Ik ben natuurlijk een complete leek, maar wat is dan wel de rol die thee speelt in cricket?

Ik zou me voor kunnen stellen dat de verliezende partij na afloop van de match de kopjes van de winnaars moet vullen, onderwijl een erehaag vormend. Misschien hebben ze wel een reusachtige, 150-kilo wegende roze met witte theepot, die alleen door het complete verliezersteam gedragen kan worden. Misschien strooien ze onderwijl wel in plaats van rozenblaadjes theeblaadjes voor de voeten van de winnaars uit? Wat een happening zou dat zijn!

Wellicht bestaat de hoofdprijs van de Wereldbeker Cricket wel uit 100 balen thee? Na afloop van de wedstrijd door het winnende team persoonlijk af te halen in het kabinet van de directeur. Voor cricketers een hele eer, maar Jeroen Smits was dit gedurende de spannende wedstrijd even helemaal vergeten!

Misschien heb ik Jeroen wel verkeerd verstaan. Zei hij niet “ik ben de thee vergeten”, maar iets van “ik ben Theo helemaal vergeten”, Theo, de kwistig met grote coupures rondstrooiende mecenas van de cricketsport, die bij een overwinning misschien wel een speciaal douceurtje voor Jeroen en zijn mannen in petto had?

Thee! Cricket! Wat een mooie en mysterieuze sport!

Thee