Tom, wakker worden!

Томь, проснись! (Tom, wakker worden!) staat er op het grote spandoek dat supporters van de sympathieke provincieclub uit Tomsk op de tribune uitspreiden als hun geliefde voetballers er een potje van maken. In de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen speelde FC Tom uit tegen Helmond Sport uit Wolgograd, oftewel Rotor. De eerste wedstrijd in de Russische Eerste Divisie na de roemloze degradatie van het vorige seizoen, en het spandoek kon direct geheven worden. Tom ging met 1-0 onderuit…

De Russische Eerste Divisie, ФНЛ. Dit seizoen niet kunnen stunten tegen Zenit Sint-Petersburg, niet spelen tegen de Brazilianen van CSKA Moskou, geen wedstrijden tegen recordkampioen Spartak. Het komende jaar staan er uitwedstrijden op het programma tegen Neftechimik uit Nizjnekamsk, SKA Energija uit Chabarovsk en FC Baltika uit Kaliningrad… Verdomd, dat is al bijna Europa!

Alle sportieve wanprestaties ten spijt, houdt het bestuur van FC Tom de kleurloze trainer Sergej Perednja een hand boven het hoofd. Inspirators als Starikov en Kornilenko zijn vertrokken. Wie brengt Tom in hemelsnaam terug naar het hoogste niveau?

Tom, wakker worden!