Шизгара

In de documentaire Still Got It vertelt gitarist Robbie van Leeuwen van Shocking Blue dat het nummer Venus ook in Rusland een hit is geweest. Een Russisch ensemble had het nummer onder de titel Шизгара uitgebracht (oftewel ‘sjizgara’, een klanknabootsing van “she’s got it”). Volgens Van Leeuwen zou de term шизгара inmiddels in het Russisch “afkomstig uit het westen” betekenen.

Ik had er zelf nooit van gehoord, dus ik heb het vierdelige woordenboek van de Russische Academie van Wetenschappen erbij gepakt, maar kon шизгара niet vinden. Dan maar even op internet kijken. Шизгара levert bij Google 233.000 resultaten op! Op diverse fora wordt de vraag gesteld wat шизгара betekent. De antwoorden leiden meestal wel naar Shocking Blue.

Er bestaat ook een nachtclub Шизгара, gelegen aan de Belinskistraat 54 in Tomsk! In Nizjni Novgorod is er een karakoclub Шизгара. En de onbekende Russische rockband Весёлые картинки (Vrolijke plaatjes) heeft een elpee uitgebracht onder de titel Шизгара.

Шизгара levert ook behoorlijk wat zoekresultaten bij YouTube op, waaronder deze uitvoering op cello, op balalaika en in het Russisch, waar шизгара rijmt op sigaar en Gagarin. (Waarschuwing: geen van de uitvoeringen komt in de buurt van het origineel.) Dit alles brengt me tot de conclusie dat шизгара als term inderdaad redelijk ingeburgerd is in het Russisch. Weliswaar niet in de betekenis “afkomstig uit het westen”, maar juist dichtbij de originele betekenis “she’s got it”, als iets met een wow-factor.