The Bourne Supremacy: Derruit!

Er is de laatste tijd veel te doen over de Bourne-trilogie, nu het derde deel The Bourne Ultimatum in de bioscopen draait. Het is een doodgewone actiefilm, niks bijzonders.

In het tweede deel van de trilogie, The Bourne Supremacy, vindt een 13-in-een-dozijn achtervolgingsscène door Moskou plaats, waarbij de opgejaagde hoofdrolspeler achterna gezeten wordt door Kirill, het prototype van de kwaadaardige Rus. In deze opeenstapeling van clichés ontluikt plotseling het gedenkwaardigste moment van de film.

Kirill heeft een auto nodig om Bourne te kunnen achtervolgen. In een geparkeerde SUV zit een opgedirkte Russin glazig voor zich uit te kijken. Kirill trekt een vuurwapen, opent het portier en bijt de Russin toe: “Вышла!” (Vysjla!). Hij sleurt haar de auto uit, neemt plaats achter het stuur en scheurt er vandoor.

Het gaat mij natuurlijk om de term Vysjla. Letterlijk betekent het: “Jij ging eruit”, maar in deze context betekende het “derruit!”, “moven!”. De actuele situatie “ik wil dat jij eruit gaat” wordt taalkundig uitgedrukt met de gewenste situatie “jij ging eruit”. Zulke verschijnselsen maken het leren van een taal zo boeiend!