Woord van de week: Lifestyle

Ik fietste naar mijn werk en opeens viel mij op dat ik het woord onderweg op twee winkelruiten zag staan: lifestyle. Sommige kranten hebben een katern ‘lifestyle’, hele tijdschriften zijn er aan gewijd en hele winkels dus blijkbaar ook. Soms wordt het afgekort tot style, maar nooit tot life, dat betekent klaarblijkelijk toch wat anders.

Resteert de vraag: wat betekent lifestyle? Ik heb geen idee. Betekent het mode? Make-up? Dure huizen? Gouden kettingen? 15-jarige meisjes met anorexia over de catwalk jagen? Een leren bank van 15.000 euro? Ik weet het niet. Het valt me wel op dat lifestyle makkelijk inwisselbaar is. Als je het weglaat mis je niks. Goed, de krant wordt wat dunner, of de kiosk wordt wat leger, maar je mist niks essentieels. Lifestyle lijkt synoniem te zijn met ‘leegte’…

Wat is lifestyle??? Letterlijk is lifestyle natuurlijk ‘levensstijl’, een stijl van leven. Om half zeven opstaan, de kinderen naar school brengen, op kantoor rondhangen, ‘s avonds de warme hap naar binnen schuiven en in slaap vallen voor de tv, dat is een lifestyle. Alleen niet de lifestyle die gepropageerd woirdt in die overbodige katernen in de krant. Lifestyle is een spel.