1. Inleiding Sint-Petersburg

Van 1992 tot 1996 bracht ik jaarlijks meerdere maanden door in Sint-Petersburg. Ook daarna keerde ik nog regelmatig terug, voor het laatst in 2003. Vandaag vertelde collega Izzie S. mij dat hij in juni naar Sint-Petersburg gaat en hij vroeg mij wat tips. Hoewel mijn kennis over deze prachtige stad niet helemaal meer up-to-date is, vertel ik hem – en alle andere lezers van dit weblog – graag alles wat ik weet over dit (andere) Venetië van het Noorden. Kortom, dit wordt een ‘short guide to St. Petersburg’ in 233 delen.

Sint-Petersburg is in 1703 aan de monding van de Neva gesticht door tsaar Peter de Grote (in Rusland ook wel Peter de Eerste genoemd). Petersburg moest het Russische “raam op Europa” worden, want Peter de Grote wilde het ingekakte Rusland graag wat westerse beschaving bijbrengen.

St.-Petersburg: brug naar de Petrus- en Paulusvesting

De locatie was echter niet optimaal: Sint-Petersburg ligt in een voormalig moerasgebied. ‘s Zomers zijn temperaturen boven de dertig graden geen uitzondering en in deze havenstad gaat dat gepaard met veel wind en veel muggen. ‘s Winters zakt het kwik even gemakkelijk tot 20 graden onder nul.

Na Moskou is Sint-Petersburg de grootste stad van Rusland, met zo’n 5 miljoen inwoners. De stad is lange tijd hoofdstad van het Russische Rijk geweest. Grof gezegd is het redelijk geconserveerde centrum de afgelopen 200 jaar nauwelijks veranderd, terwijl de talloze buitenwijken zich kenmerken door ruime boulevards met ellenlange grauwe torenflats.

Dat is nog eens een korte inleiding, nietwaar? Nou, onwetenden en kenners, roep maar in de reactietool wat je wilt weten, of welke hot spot ik per se moet behandelen!

    » Oude(re) berichten over Sint-Petersburg op greut.nl
    » Toms short guide to St. Petersburg