3. De Petrus- en Paulusvesting

Het oudste gebouw in Sint-Petersburg is een vesting: een ommuurd terrein met enkele huizen, wat kerkjes en een gevangenis. (Het is duidelijk wat moet je moet doen als je een stad sticht: er wonen en eten, je liefde tot God belijden, en direct al je politieke tegenstanders achter slot en grendel stoppen.)

De Petrus- en Paulusvesting is een oase van rust in het hectische centrum van Sint-Petersburg. Er rijden geen auto’s, wat het idyllische historische gevoel versterkt. In de Petrus- en Pauluskathedraal op het terrein ligt een reeks tsaren begraven en in de gevangenis heeft zo’n beetje iedere serieuze schrijver vastgezeten, waaronder Dostojevski.

De Petrus- en Paulusvesting gezien vanaf de Neva

De vesting ligt aan de rivier de Neva en er zit zelfs een piepklein strandje bij. ‘s Zomers nemen talrijke Russen de moeite om hier enkele zonnestralen op hun bast op te vangen; staand, want zo zonnen de Russen!

Net als overal in Rusland zijn ook de afstanden binnen de vesting enorm. Je kunt er gerust een paar uur rondlopen. Buiten de vesting, bij de ingang, staan allerhande souvenirverkopers die hun uiterste best zullen doen om jou een matrosjka aan te smeren. Behalve de geijkte roze vrouwengezichtjes zijn er inmiddels ontelbare varianten in omloop. Zo kun je een matrosjka kopen met alle Sovjetpresidenten en waarschijnlijk zijn zo langzamerhand ook Paris Hilton en Britney Spears wel als matrosjka verkrijgbaar.

    » Tom’s short guide to St. Petersburg