4. De Hermitage

Een reis naar Sint-Petersburg is niet compleet als je de Hermitage niet van binnen gezien hebt. Zullen velen zeggen. Die ‘velen’ kunnen natuurlijk op dak gaan zitten, want als je schijt hebt aan geschiedenis, schilderkunst en tierelantijntjes, heb je echt niks in de Hermitage te zoeken. Bovendien hebben we in Amsterdam een dependance.

Dus bespaar je de tijd en sla dat gebouw lekker over? Mwah, hangt er vanaf. Eerst de geschiedenis. De Hermitage is een serie gebouwen, een complex eigenlijk, in hartje Sint-Petersburg (tegenover de Petrus- en Paulusvesting). ‘s Winters resideerde hier de tsaar. (In de zomer vond hij het teveel stinken in de stad en trok hij naar zijn niet geringe buitenverblijf in Tsarskoje Selo.)

Miniscuul onderdeel van het Hermitagecomplex

Tijdens de revolutie van 1917 werd het paleis bestormd, vernield e.d. en later hebben snuggerige communisten de kunstverzamelingen van de tsaar en van enkele bourgeois verzamelaars op één hoop gegooid en in het paleis tentoongesteld. Het resultaat is een van de grootste kunstverzamelingen ter wereld, in een van de prachtigste gebouwen van Rusland.

Van alle kunstenaars van de mondiale canon hangt wel een werk in de Hermitage. Rembrandt van Rijn heeft er zelfs een hele zaal voor zijn uppie. Over zalen gesproken, daarvan heeft de Hermitage er wel heel erg veel. Zelfs geoefende vierdagenlopers zullen moeite hebben het hele museum door te struinen. Daarom kun je beter van tevoren bepalen wat je echt wilt zien, om vervolgens – eenmaal in het museum – met oogkleppen op direct naar je doel te stiefelen.

Laat je trouwens niet afschrikken bij de ingang. Je zult hier in aanraking komen met het bijzondere tweeprijzensysteem dat in Rusland nog welig tiert. Volgens dit systeem betaalt een native Rus enkele tientallen roebels om het museum in te mogen, terwijl de westere valutatoerist het equivalent van vele harde dollars zal moeten overleggen. Je kunt je kwaad maken op dit systeem, je kunt je gediscrimineerd voelen, je kunt je hele vakantie laten verpesten door dit gevoel, maar je lost er niets mee op.

Uiteindelijk is de Hermitage niet veel duurder dan, bijvoorbeeld, het Rijksmuseum, en tja, die Russen hebben nu eenmaal geen cent te makken. Waar al die dure Mercedessen in de straten van Petersburg vandaan is mij ook een raadsel.

    » Toms short guide to St. Petersburg