5. Ballet in Sint-Petersburg

Als je in Sint-Petersburg bent en je hebt wat centen te makken, dan moet je absoluut bij een balletvoorstelling in het Mariinskitheater zien te komen. De balletschool van het Mariinski (voorheen Kirov) behoort samen met het Moskovische Bolsjoj tot de wereldtop.

Een kaartje voor het theater is lastig te regelen. Her en der op straat vind je “teatralnyje kassy”, kioskjes waar je theaterkaartjes kunt kopen, maar hier vind je hooguit een duur kaartje voor het schellinkje. Waarschijnlijk heb je de beste kans om een kaartje te scoren op het vliegveld als je aankomt (pas op voor bedriegers!), bij een van de vier- of vijfsterrenhotels in het centrum van de stad of gewoon via de website van het theater. Een kaartje kost zo 100 tot 125 dollar, dus schrik niet! Let wel een beetje op de zitplaatsen. Ik zit zelfs het liefst parterre en dan een beetje vooraan, rij 10 ofzo. Op de verdiepingen (‘jaroes’ geheten) zit je al gauw te krap en strompel je na een voorstelling van 3 uur met geweldige kramp naar buiten.

Het absolute hoogtepunt is het Zwanenmeer (Lebedinoje ozero) van Tsjaikovski. Het is een prachtig ballet met wonderschone, romantische muziek. Als het goed synchroon wordt opgevoerd pis in je broek van ontroering. Wat ook vaak opgevoerd wordt is Tsjaikovski’s Notenkraker (Sjelkoentsjiek). Bijna zo mooi!

Mocht je nu met geen mogelijkheid meer een kaartje voor het Mariinskitheater kunnen bemachtigen, dan is een opera of een ballet in het Moessorgski Theater (ook wel Malyj Theater geheten) nog een redelijk alternatief. Het theater ligt lekker centraal achter de Nevski Prospekt en biedt redelijke kwaliteit. Ga hier alleen niet naar het toilet, want de kranen doen het niet, het wc-papier is op en de penetrante geur slaat je buiten westen…

Laat je evenwel niet afschepen met vrolijke kaartjes voor Het Zwanenmeer in een of ander sportpaleis. Hier zit je – weliswaar voor een prikkie – met 2000 man in een grote zaal te kijken naar beginnende danseresjes. Een orkestbak met live-muziek ontbreekt, want de muziek (als die überhaupt al boven je kwekkende buurman uitkomt) wordt verzorgd door krakende boxjes aan de zijkant van het podium.

    » Toms short guide to St. Petersburg