7. Uit eten in Sint-Petersburg

De Russische keuken staat niet bepaald bekend als de beste ter wereld. Voor een vegetariër is het helemaal behelpen, want het lijkt wel alsof ze in ieder gerecht een stukje worst proberen achter te laten.

De Russische keuken is gericht op de koude winters. Daarom heb je de rijkelijk gevulde soepen als borsj (bietensoep), sji (koolsoep) en oecha (vissoep). Tussen de middag is een goede soljanka (waterig stoofpotje met al het keukenafval van de vorige dag erin) niet te versmaden. Helaas zoek je naar een speld in een hooiberg als je een vegetarische soljanka wilt verorberen. Mocht je in een toko met Russische keuken verzeild raken dan zijn paddenstoeltjes in crèmesaus niet te versmaden!

Beroemd zijn ook de pelmeni (een soort ravioli), doorgaans met gehakt, maar ook met paddenstoelen als ingrediënt. Pannenkoekjes (bliny) komen in alle soorten en maten voor. En ik meen dat je in elk jaargetijde oliebollen met een gat erin kunt verkrijgen. Fastfood is wijdverbreid in Rusland, maar het leuke is dat er niet alleen Amerikaanse ketens, maar ook Russische fastfoodketens bestaan (zoals Jolki-palki).

Net als een toerist in Nederland niet gauw naar een Nederlands restaurant zal gaan, kun je in Rusland beter niet naar de Rus gaan. De lekkere keuken in Rusland wordt namelijk verzorgd door de Georgiërs. Onder het genot van een Saperavi een heerlijke tsatsivi nuttigen, dat wil je niemand onthouden!

Er zat een heel goede Georgiër vlakbij het Circus (ik weet niet zeker of hij er nog zit, zie de locatie op Google Maps). Een echt restaurant is dat niet, maar wel een uitstekende eettent voor een stevige hap na een urenlange wandeling door de stad!

    » Een korte gebruikerservaring
    » Toms short guide to St. Petersburg