Hier volgt een vertaling van de column “De scheidingswaarzegster” van Natalja Radoelova:
Een jongedame uit Joezjnoje Boetovo kan de kans op een echtscheiding voorspellen. Getrouwde vrouwen gaan bij haar langs en moeten een paar vragen beantwoorden. Zij staart daarop vijf minuten in een kaarsvlam en trekt dan meteen de conclusie: is het de moeite waard om de naam van de echtgenoot op je enkel te laten tatoeëren of wordt het tijd om stukje bij beetje je kostbare eigendommen naar je moeder te verhuizen. “Ze heeft het bijna altijd bij het rechte eind”, hemelde een van haar bewonderaarsters haar op. “En ze doet het zonder kaarten, koffiedrap en andere onzin. Alleen met een kaarsvlam. Bovendien is een séance niet duur: 1500 roebel (45 euro).”
Eerst moest ik er om lachen. In Rusland lopen acht van tien huwelijken op de klippen, dus iedere halve gare kan een ziener zijn. Maar het bleek dat die jongedame een volstrekt wetenschappelijke aanpak hanteerde. Gunstige voorwaarden voor een gezin zijn een eigen huis, de bereidheid van de partners om elkaar in lastige situaties te ondersteunen en een overeenkomstig beeld van de moraal. Kortom, deze waarzegster zou als psychologe moeten werken.
Het belangrijkste vindt zij dat er een eigen huis gekocht wordt. Zo direct zegt ze het ook: “Als jullie een huis kopen, zullen jullie niet scheiden.” Vrouwen geloven haar onvoorwaardelijk. “Het is in zekere zin waar”, legde haar bewonderaarster aan mij uit: “ik geloof ook dat je eigen huis je eigen vesting is enzo.”
Ik verdenk de specialiste uit Joezjnoje Boetovo ervan dat zij goed gekeken heeft naar de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Keulen, waarin de oorzaken van echtscheidingen onderzocht werden. Daarin werd gesteld dat huiseigenaren 45 minder scheidingskans hebben dan huurders. Een ander verhaal is natuurlijk dat alleen mensen die lang en gelukkig samen willen wonen ook samen een huis zullen kopen. Maar natuurlijk, het blijft een aanzienlijk getal. En daar hint de kaarsvlam op. En vrouwen voelen zoiets aan.
Het enige probleem is dat banken zich er niet druk over maken. Zij geven je geen hypotheek, al ga je op je kop staan. En dan heb je ook nog van die slimme mannen die beweren dat het onzin is om een hok in Moskou te kopen voor de prijs van een villa aan de Middellandse Zee. En zo blijft het gezinnetje zonder vesting achter. Zonder bescherming. En kan de tovenares uit Joezjnoje Boetovo met steeds meer zekerheid zeggen: “Het wordt een echtscheiding.”
» Вижу развод (Наталья Радулова) – Ogonjok 47 – 2008
» Alle columns van Radoelova