Top 10 2007

1. Soundso – Wir sind Helden
Een klinkende opvolger van Von hier an blind! Nieuwe paden worden ingeslagen bij de prachtige cross-over tussen gitaar en electronica in Hände hoch.

2. Proudly Present A Guide To Love, Loss & Desperation – The Wombats
Geweldig debuut! Een sterke rammelende britpopklassieker in de traditie van de debuutalbums van Bloc Party, Razorlight en Maximo Park. We weten allemaal dat de laatste cd’s van deze bands zwaar teleurstelden, dus ook van The Wombats hoeven we in de toekomst weinig meer te verwachten. Pakken wat je pakken kunt!

3. An End Has a Start – Editors
Mooie plaat die juist beter is dan hun wisselvallige debuut. Sterke nummers (Racing Rats) worden afgelost door mindere composities.

4. Go Go Smear The Poison Ivy – Mum
Heerlijk muzikaal behang bij het invullen van de belastingaangifte.

5. Neon Bible – The Arcade Fire
Leuke plaat, vooral de liedjes met car in de titel.

6. Our Earthly Pleasures – Maxïmo Park
Zwalkende cd, met Russian Literature als ongekend hoogtepunt, stort aan het einde ronkend in.

7. Let’s Buzz – The Paladins
De plaat is al bijna 20 jaar oud, maar dit jaar bleek dat hij op cd ook gewoon meedoet!

8. A Weekend In the City – Bloc Party
Onverstelbaar dat Bloc Party na het verpletterende Silent Alarm dit durft af te leveren. Alle gejaagdheid is uit de muziek gehaald, en ervoor in de plaats kwamen standaard popliedjes, overgeproduceerd, met een te duidelijke kop en staart, kortom fantasieloos. De eerste helft van de cd mag er desondanks zijn, de tweede helft is de flop van 2007…

9. Once Upon A Time In the West – Hard-Fi
Ongetwijfeld de lachwekkendste cd van 2007: oei, oei, oei, wat is hij slecht! Elk nummer bevat een meezingrefrein a la “hey hey hey”, “oh oh oh”, of zelfs “ah ah ah”. De teksten hebben een diepgang van een plas regenwater: “Television – new religion, everyone is singing ‘halleluja'”. Slechts een enkele keer weet Hard-Fi aan zijn eigen clichékannonade te ontsnappen, zoals met de Michael Moore-waarheid: “When they keep you afraid, you believe all their lies”.

10. Zeitgeist – Smashing Pumpkins
Hoe kan dat toch? Hier weer zo’n cd die sterk begint, maar na het 5e nummer als een plumpudding in elkaar zakt. Maar in tegenstelling tot Bloc Party zijn we dat van de Pumpkins wel gewend; van hun heb ik nog nooit een cd in zijn geheel kunnen beluisteren.

    » Primaire 2006 (Razorlight)
    » Primaire 2005 (Wir sind Helden)
    » Primaire 2004 (Razorlight)
    » Primaire 2003 (Therapy?)
    » Primaire 2002 (Idlewild)