Restaurant Braque

Het getuigt van lef om je restaurant Braque te noemen. De spelling ziet er deftig uit, maar op zijn Nederlands uitgesproken klinkt het gewoon als ‘brak’ en de connotatie daarvan is niet mals: gammel, goor, bitter, slap. “Hoe voel je je als je teveel van die slechte wijn gedronken hebt van Braque?” Nog flauwer: “Als je het voedsel van Braque overleeft, voel je je op zijn best…”

Enige verlichting zou de betekenis van brak water kunnen bieden: de overgang van zoet naar zout. “Braque voert je mee in een smaakachtbaan van het ene zoute hap naar een volgende, waar de suiker uit druipt.” Nee, sorry, die naam werkt niet. Zou je zeggen. Maar het tegendeel is waar! Het is bij Braque zo druk dat je in shifts moet eten. Om half negen werd wij langzaam de tent uitgebonjourd, want de druk van de aanzwellende menigte aan de bar werd onhoudbaar. Een groot deel van die roem kan niet anders dan toegeschreven worden aan Johannes van Dam.

Van Dam gaf Braque in Het Parool een 10- en sindsdien is het hek van de dam. Maar naast de brakke naam keert ook die loftuiting zich tegen Braque. Als je van Johannes een tien min krijgt zijn de verwachtingen automatisch erg hoog gespannen. Te hoog, zo bleek in ons geval.

Weliswaar is Van Dam de ultieme carnivoor en moesten wij ons behelpen met de vegetarische gerechten en die waren – meen ik – niet de reden waarom Braque zo’n hoge score haalde. Vorige maand was ik via het concept van Heerlijk Dinsdag per ongeluk in het sterrenrestaurant De Posthoorn in Monnickendam beland (zet je geluid uit als je de link volgt!). Na deze geweldige tractatie zou het eerstvolgende restaurantbezoek sowieso tegenvallen. Braque was de pineut.

Niet dat het slecht was. Allerminst! Het voorgerecht vormde een heerlijke paprikaquiche, niet te groot, niet te machtig. Het hoofdgerecht was ravioli gevuld met spinazie en gorgonzola. Een beetje afgezaagd, maar wel erg lekker! Ook het toetje – citroenparfait – ging er goed in.

De fatsoenlijke prijzen en de uitermate attente bediening maken van Braque een aantrekkelijk restaurant. Hopelijk kunnen we volgende keer wat langer blijven plakken.