Restaurant Umoja

Vorige week hebben we gedineerd bij Umoja, het “eerste klimaatneutrale restaurant van Nederland”. We moesten zelfs een klimaatneutrale bijdrage betalen op de rekening (van 1 euro, dus dat was meer symbolisch).

Umoja zit aan de Amstelveense weg in Amsterdam-Zuid. Onlangs kreeg de eetgelegenheid van Johannes van Dam een 9,5 in Het Parool en sindsdien loop het er storm. De kaart gaat volgens een beproefd recept. Dagverse biologische ingrediënten bepalen het menu. Bij De Kemphaan en De Kas was dit ons eerder goed bevallen.

Restaurant Umoja

Die 9,5 van Van Dam schept hoge verwachtingen. Te hoge. De amuse en het voorgerecht waren bijzonder smakelijk en heerlijk vers. Zelfs het garnituur was uitstekend aangemaakt. Mijn hoofdgerecht was evenwel de zoveelste paddenstoelenrisotto, wat voor vegetariërs in de hoofdstad een beetje dreigt uit te groeien tot die eeuwige omelet die je in de provincie altijd op je bord krijgt als je afziet van het varkenshaasje of de tonijn.

Het toetje bestond uit een ruime hoeveelheid zoetigheden. Erg lekker. Kortom, prima toko die Umoja. Aardige inrichting ook. Maar een 9,5? Mag het ook een 8 zijn?’