Berlijn, een Oosteuropese stad

Strumse ging de marathon van Berlijn lopen (in een nieuw persoonlijk record van 3:49:57) en ik mocht mee als supporter.

Hoi

Top:

  • Berlijn is uitstekend te verkennen per fiets! Het verkeer is relatief rustig en bedaard.
  • Her en der worden voor een twee euro bretzels (zoute reuzenkrakelingen) verkocht. Een smakelijke en goedkope lunch.
  • Eten en drinken is sowieso niet duur in Berlijn. Op terrasjes en in restaurants waren wij bijna 50% goedkoper uit dan in Amsterdam.
  • Natuurlijk kun je in Berlijn goed vegetarisch eten. Wij zijn bij Mio Matto geweest, een modern ingericht en hip vegetarisch restaurant. Meer gespecialiseerde eetgelegenheden hebben we niet ontdekt, want Strumse wilde vanwege de marathon vooral pasta eten, en dat kan gewoon overal.
  • De grootste musea zijn erg handig verzameld op 1 “museumeiland”. Dat eiland is momenteel helaas vooral een reusachtige bouwput. Aangezien door musea slenteren geen ideale marathonvoorbereiding is, hebben wij het museumeiland links laten liggen. We zijn alleen bij het knusse Museum der Dinge geweest, een permanente tentoonstelling over het design in alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de twintigste eeuw. Tot onze verbijstering werd er tijdens ons bezoek door baldadige buurtgenoten met kastanjes een ruit van het museum ingegooid.
  • Wie de Amsterdamse taxiwereld gewend is, waant zich in Berlijn in het paradijs. De prijzen zijn 50% lager en de chauffeurs 100% vriendelijker. Op de heenweg van het vliegveld maakten we kennis met de vriendelijke chauffeur Harry. Hij had een fotoboek had gemaakt van locaties in Berlijn die hij voor en na de val van de muur gefotografeerd had. Erg interessant, het boek hebben we direct bij hem gekocht. Op de terugweg naar Tegel Airport liet ik mijn rugzak in de taxi liggen… De chauffeur kwam hem mij in de vertrekhal terugbezorgen!

Putdeksel

Jammer:

  • Berlijn wordt aan alle kanten doorsneden door reusachtige 6-baans boulevards. Rustige wandel- of fietspaden zijn nooit langer dan 5 minuten rustig, want Berlijn is vooral ideaal voor de autobezitter.
  • De trekpleisters van Berlijn: de Brandenburger Tor, de Reichstag, Potsdamer Platz, Kurfürstendamm, zijn allemaal gruwelijk drukke toeristenmagneten. Er valt bovendien weinig te beleven, dus absoluut te vermijden!
  • Berlijn mist het compacte en gezellige van ‘Amsterdam binnen de ring’. De afstanden tussen verschillende trekpleisters zijn aanzienlijk en worden onderbroken door lange, boulevards met troosteloze flatgebouwen.
  • De hele sfeer ademde naar mijn mening naar Oost-Europa. Op straat zie je relatief veel armoede; rijken etaleren hun rijkdom, met dure auto’s bijvoorbeeld; overal en nergens zitten ongeïnteresseerde portiers in hun kleine hokjes de wacht te houden.
  • “Opkomende wijken” als Kreuzberg en Neukölln ademen soms wel een alternatieve sfeer, maar missen de gezelligheid van hun Amsterdamse tegenhangers. Ik miste vooral de terrasjes, maar had ook de indruk dat de polarisatie tussen arm en rijk bij de Duitsers scherper is dan bij ons.
  • De halve middag was ik op zoek naar de Nederlandse ambassade, een spraakmakend ontwerp van Rem Koolhaas. Iemand met meer architectonische bagage dan ik mag me eens uitleggen waar al die heisa om te doen is, want ik zag slechts het dertiende glazen gebouw in een dozijn.

Reichstag

Bekijk ook het fotoalbum.